Programma D’RAN17

FlyerD’RAN17

sep
8
vr
Aan de slag met… Schulden @ Twentse Welle, De Verdieping
sep 8 @ 09:30 – 10:15
Aan de slag met... Schulden @ Twentse Welle, De Verdieping

De uitdaging:

Enschede Noord is een levendig stadsdeel, met grote welvaartsverschillen tussen wijken.  Zo vinden we in sommige wijken van Noord relatief veel mensen met schuldproblemen, terwijl in andere wijken die problemen nauwelijks voorkomen. Bewonersbedrijf Beien heeft een aanpak ontwikkeld om iets aaan de schuldenproblemen in stadsdeel Noord te doen . Kern van die aanpak is een sociaal bewonersfonds Enschede Noord. Pijlers van dit fonds zijn:

–              Preventie: gericht op voorkomen van schulden-accumulatie

–              Solidariteit: van bewoners voor bewoners

–              Wederkerigheid : schuldaflossing zo mogelijk in de vorm van diensten voor de wijk

–              Laagdrempeligheid: makkelijk en toegankelijk

In deze sessie presenteert Ernst Bergboer dit initiatief en daagt hij u uit om mee te denken over de doorontwikkeling van het bewonersfonds.

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.

Animatie
sep 8 @ 09:30 – sep 9 @ 15:15

Op beide dagen is er ook heel veel te beleven voor kinderen: er is een animatieteam 🤡, een springkussen, Minnie Mouse, ballonnen en de al eerder aangekondige straatkrijtwedstrijd. En misschien kan je ook wel even stiekem De Twentse Welle insneaken 😏 Ook hebben we voor de iets grotere kinderen natuurlijk de profi Drone-kooi, waar je met je eigen drone kan vliegen (als je die meeneemt).

D’ran met Mijn Dorp 2030/Mijn Dinkelland 2030 @ Het Parlement
sep 8 @ 09:30 – 12:15
D’ran met Mijn Dorp 2030/Mijn Dinkelland 2030 @ Het Parlement

Hoe ziet uw dorp er over 15 jaar uit? Als een welvarende hechte gemeenschap of als een stil en verlaten plaatsje? Wonen er dan nog jongeren? Worden er nog baby’s geboren? En hoe zit het met ouderen, langdurig zieken of mensen met een beperking? Zijn er dan nog voorzieningen op het gebied van sport en cultuur of is dat alles gecentreerd in de grote kernen?

 

Dat is de vraag die de gemeenten Tubbergen en Dinkelland samen met haar inwoners wil beantwoorden. Het blijft daarbij niet bij antwoorden alleen, inwoners gaan ook daadwerkelijk aan de slag, waar nodig ondersteund door ons als gemeente.

 

Omdat ieder dorp anders is,  gaan wij niet voor een eenheidsworst, maar passen wij ons aan bij de gebruiken en gewoonten van elke kern afzonderlijk. Dit betekent dat de aanpak per dorp anders kan zijn. In ieder dorp werkt een buur(t)man of buur(t)vrouw vanuit de gemeente die vooral meedenkt over- en rekening houdt de belangen van de dorpen en kernen.

 

In onze stand kun je in gesprek met buur(t)mannen en buur(t)vrouwen. Ook is de werkgroep Mijn Saasveld 2030 aanwezig om te vertellen over de manier waarop het proces in Saasveld vormgegeven is.

 

Nieuwsgierig? Kijk dan vast naar dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=OZhRDlOuTwg

 

De drone kooi: neem je eigen drone mee! @ Drone Kooi
sep 8 @ 09:30 – 16:15
De drone kooi: neem je eigen drone mee! @ Drone Kooi

Oproep: Neem je eigen drone mee!
Iedereen die een drone heeft, groot of klein, kan die meenemen en rondjes vliegen in de professionele Drone-kooi op het festivalterrein! Grijp die kans.

Geef je mening over vuurwerk met oud & nieuw @ De Oppositie
sep 8 @ 09:30 – 11:15
Geef je mening over vuurwerk met oud & nieuw @ De Oppositie

Workshop: Vuurwerk afsteken met oud & nieuw is voor veel mensen iets waar ze naar uitkijken maar er zijn ook buren die het maar niks vinden. Ze houden er gewoon niet van of de hond of kat wordt er doodsbang van. Er gebeuren ongelukken en de volgende dag ligt er troep op straat. Misschien is een vaste plek of een professionele show de oplossing?  Graag horen we jouw mening over vuurwerk in de wijk.

Aan de hand van stellingen gaan we met elkaar in discussie. Onderdeel van de Stadsdialoog Vuurwerk

Deelnemers/sprekers: Gespreksleiding Nynke Sönmez, gemeente Enschede. Met ondersteuning van YouMee

Het belang van mentale fitheid in de 21e eeuw @ Prismare Theater
sep 8 @ 09:30 – 10:15
Het belang van mentale fitheid in de 21e eeuw @ Prismare Theater

presentatie/workshop

Hoe komt het dat er steeds meer mensen last krijgen van een burnout of depressie en hoe kun je dit het best voorkomen?

Het krijgen van een burnout lijkt bijna “normaal” te worden en tegelijkertijd krijgen er steeds meer mensen last van  een depressie. Hoe komt dat? En belangrijker, hoe kun je jezelf hiervoor weerbaar maken? Hoe kunnen mindfulness en positieve psychologie hierin een preventieve rol spelen?

Deelnemers/sprekers: Ferry de Wit

www.bananatree.nl

 

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 8 @ 09:30 – 10:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen.

Indo’s toen? Vluchtelingen nu! @ Artez Aki Auditorium
sep 8 @ 09:30 – 10:30
Indo's toen? Vluchtelingen nu! @ Artez Aki Auditorium

Muzikale presentatie van Ruud Hoemakers & Wouter Muller. Deze presentatie gaat over de de 1ste generatie vluchtelingen die Nederland overspoelden (350.000 Indische Nederlanders van 1950-1960) en de huidige vluchtelingen nu. Het geeft verschillen aan maar er zijn ook overeenkomsten. Er zijn lessen uit te trekken met het gezegde: “uit het verleden genereer je lessen voor de toekomst” maar als je het verleden niet kent maak je elke keer dezelfde fouten. De muzikale presentatie duurt ca. 75 minuten inclusief debat achteraf.

Media wijsheid @ Tetem, de foyer
sep 8 @ 09:30 – 10:15
Media wijsheid @ Tetem, de foyer | Enschede | Overijssel | Nederland

Wat is het effect van het gebruik van internet? Hoe kan je mening beïnvloed worden door Facebook en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Wat is het effect van het gebruik van Twitter? Word je bewust van de effecten van social media tijdens de workshop Wisdom of the Crowd.

 

Moraliteit in Actie @ Twentse Welle, Auditorium
sep 8 @ 09:30 – 10:15
Moraliteit in Actie @ Twentse Welle, Auditorium

Workshop: Stichting Beroepseer

Het project Vitale Lokale Samenlevingen is op zoek gegaan naar het DNA van maatschappelijke initiatiefnemers: mensen die grote sociale problemen oplossen buiten de gebaande paden. Deze sociale uitvinders weten effectief de krachten in wijken aan te boren. De lessen van deze sociale voortrekkers zijn samengebracht in de bundel Moraliteit in actie. Wat sociale voortrekkers gemeenten kunnen leren. In deze workshop staan we kort stil bij wat we sociale voortrekkers kunnen leren, maar gaat het vooral over hoe we van ze kunnen leren. Hoe kunnen we als samenleving optimaal gebruik maken van de unieke kennis en ervaring van uitvoerende professionals die dagelijks midden in de samenleving staan?

Spreker: Thijs Jansen

Politiek plein @ Het Kabinet
sep 8 @ 09:30 – 16:15
Springkussen @ Springkussen
sep 8 @ 09:30 – 16:15
Springkussen @ Springkussen

Aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht! Kom lekker springen op ons mooie springkussen!

Taskforce HighHeels: wat is jouw toekomst?
sep 8 @ 09:30 – 10:15
Taskforce HighHeels: wat is jouw toekomst?

Organisator: TaskForce HighHeels:

Soort bijeenkomst: workshop

Samenvatting: Carrièrestappen van, voor en door hoogopgeleide vrouwen. Krijg inspiratie. Leer van onze ervaringen en verhalen, onze fouten, twijfels en onzekerheden en… van onze tips!

Beschrijving:

Hoe zorgen we dat [hogeropgeleide] vrouwen in Nederland meer doen met hun opleiding? Tijdens deze workshop ga je samen en met de HighHeels in gesprek over je toekomst.

Deelnemers/sprekers: Miesche Groot Hendriks, Lily Hartmans en Marlou Bullens

Website: www.taskforcehighheels.nl

Jasper Slaghuis @ Het Kabinet
sep 8 @ 10:00 – 10:25
Jasper Slaghuis @ Het Kabinet

Jasper Slaghuis is muziekkenner en -fanaat, multimuzikant, en aanvoerder van het Twents Songschrijvers

Hij was lange tijd zanger en songsmid van de band Yukka. Met Yukka bracht hij 3 albums uit, trad op bij radio (o.a. 3FM) en tv (Barend en van Dorp) en op velerlei podia en festivals. Maar Yukka stopte, en dus werd het stil, eventjes.

Jasper maakt muziek vol verlangen en melancholie. Hij schreeuwt en fluistert, beweegt en ontroert. Muzikale helden die hij vereert en die hem beïnvloeden zijn Ani Difranco, Greg Dulli, Ben Folds, Ryan Adams en oude goden als Billy Joel, Prince en Led Zeppelin.

 

“Ga toch (digitaal) boeven vangen!” @ Twentse Welle, Auditorium
sep 8 @ 10:30 – 11:15
“Ga toch (digitaal) boeven vangen!" @ Twentse Welle, Auditorium

“Met ruim 20.000 volgers op hun facebookpagina en het gebruik van diverse andere social media, zoals Snapchat en Instagram, bouwt de Politie Enschede flink aan de weg in de digitale wereld. Wat proberen deze agenten te bereiken en wat levert het tot nu toe op? Politieagent Maarten Keppels laat het jullie zien door middel van een interactieve presentatie.”

Aan de slag met… FC Twente scoren in de wijk @ Twentse Welle, De Verdieping
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Aan de slag met... FC Twente scoren in de wijk @ Twentse Welle, De Verdieping

De uitdaging:

Er bestaan grote verschillen in de gezondheid van mensen. Dat is zeker ook het geval in Twente. FC Twente Scoren in de Wijk wil in twee Enschedese wijken – samen met ouders en kinderen – een effectieve aanpak ontwikkelen om iets aan de gezondheidsproblemen te doen. Dat gebeurt in het project Supporter van Elkaar. Uitgangspunt is dat gezondheidsproblemen vaak niet op zich staan. Daarom richt de aanpak zich niet alleen op een betere gezondheid voor het hele gezin, bijvoorbeeld door betere voeding en meer bewegen. Afhankelijk van de gezinssituatie wil de aanpak ook stimuleren dat mensen maatschappelijk actief zijn, bijv. vrijwilligerswerk, opleiding, werk, beter Nederlands leren.

In de workshop presenteert Laura Hofte (projectleider) de aanpak. Daarna wordt u uitgedaagd om mee te denken over de gekozen aanpak. Wat zijn de sterke en de zwakke punten? En vooral ook: hoe kan de aanpak verder worden verbeterd?

Bij de discussie (o.l.v. Pieter Jan Klok, Universiteit Twente) wordt gebruik gemaakt van de app YOUMEE. Wilt u deelnemen aan de sessie, download dan deze app vooraf op u mobieltje of tablet. U kunt de app downloaden:  http://www.youmee.nl/downloaden/

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.


 

Agenda voor Twente @ Het Kabinet
sep 8 @ 10:30 – 12:00
Agenda voor Twente @ Het Kabinet

Open Coffee Agenda voor Twente

Hoe kun jij bijdragen aan een sterk en innovatief Twente? Kom op 8 september aanstaande om 10.30 uur of 13.30 uur naar onze Open Coffee sessie op D’RAN17. Daar is volop ruimte om jouw ideeën of initiatieven voor de Agenda voor Twente te delen en te bespreken. Daarnaast horen we graag of jij meer wilt weten over het doel en het waarom van de Agenda voor Twente.

www.agendavoortwente.nl

 

Een geradicaliseerde werkgevers-benadering als oplossing voor de bijstand? @ Twentse Welle, De Bank
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Een geradicaliseerde werkgevers-benadering als oplossing voor de bijstand? @ Twentse Welle, De Bank

Dr Duco Bannink van de VU zal een korte inleiding geven op ontwikkelingen. Vervolgens is er ruimte om met elkaar van gedachte en meningen te wisselen. De opbrengst zullen we ter beschikking stellen aan de Twentse politiek en bestuurders.

 

Erfgoed als troef! @ Artez Aki Auditorium
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Erfgoed als troef! @ Artez Aki Auditorium

Wie heeft het voor het zeggen, als het over erfgoed gaat?

 Waarom vinden we erfgoed belangrijk? Hoe kunnen we erfgoed ontwikkelen, wie draait aan de knoppen en hoe gebruiken we alle wijsheid bij het draaien aan die knoppen?

Bij ontwikkeling van erfgoed is vaak sprake van spanning tussen wensen & belangen, creativiteit & ideeën en kennis & ervaring.

Tijdens D’ran willen we de denkkracht en de creatiekracht van de deelnemers aan deze workshop benutten om gemeenten te adviseren hoe ze binnen de nieuwe omgevingswet kunnen omgaan met deze spanning. Het Oversticht nodigt daarom studenten, gebruikers, eigenaren, omwonenden, beleidsvormers en bestuurders van harte uit om met elkaar helder te krijgen wat ons te doen staat.

www.hetoversticht.nl

Help! Mijn straat staat onder water… @ Twentse Welle, De Kuil
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Help! Mijn straat staat onder water... @ Twentse Welle, De Kuil

Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, met veel neerslag in korte hevige buien of juist lange perioden van droogte met soms ook hoge temperaturen. Ook deze zomer stonden er weer straten onder water en liep het water woningen en winkels in.

Voorbeelden van oplossingen zijn de aanleg van groene daken, waterpleinen en meer groen en water in de stad. Hoe werken deze oplossingen? Wat kan je hier zelf aan doen? Of trekken we laarzen aan en accepteren we dat er soms water op straat staat?

Het belang van mentale fitheid in de 21e eeuw @ Prismare Theater
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Het belang van mentale fitheid in de 21e eeuw @ Prismare Theater

 presentatie/workshop

Hoe komt het dat er steeds meer mensen last krijgen van een burnout of depressie en hoe kun je dit het best voorkomen?

Het krijgen van een burnout lijkt bijna “normaal” te worden en tegelijkertijd krijgen er steeds meer mensen last van  een depressie. Hoe komt dat? En belangrijker, hoe kun je jezelf hiervoor weerbaar maken? Hoe kunnen mindfulness en positieve psychologie hierin een preventieve rol spelen?

Deelnemers/sprekers: Ferry de Wit

www.bananatree.nl

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

Media wijsheid @ Tetem, de foyer
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Media wijsheid @ Tetem, de foyer | Enschede | Overijssel | Nederland

Wat is het effect van het gebruik van internet? Hoe kan je mening beïnvloed worden door Facebook en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Wat is het effect van het gebruik van Twitter? Word je bewust van de effecten van social media tijdens de workshop Wisdom of the Crowd.

Meer Democratie in Europa @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 8 @ 10:30 – 11:15
Meer Democratie in Europa @ Twentse Welle, De Huiskamer

Open discussie met studenten en professional

Het volk aan de macht in Europa!! Maar hoe??

Europa, dat is wel een kwestie geworden. Bedoeld om burgers te bedienen met recht, vrede en welvaart. Onbedoeld een Brusselse bureaucratie waarop je als burger geen grip lijkt te hebben. Uitbreiding van de Europese Unie, handelsakkoorden, vluchtelingen, klimaatbeleid: hoe wordt Europa van het hele volk? Zijn er andere manieren om Europa te organiseren waardoor de gewone burger het meer voor het zeggen krijgt? Via de nationale parlementen? Met een lappendeken van samenwerkingsverbanden? Met Europese referenda? Daarvoor krijgt u een prikkelende voorzet van Arjen Nijeboer van de beweging voor Meer Democratie (mede opgericht door Niesco Dubbelboer, als Kamerlid de indiener van de Referendumwet). Het gesprek wordt geleid door Jeroen van Urk, al zestig jaar Europeaan.

Deelnemers/sprekers:

 • –  Sprekers: Arjen Nijeboer van de beweging voor Meer Democratie.
 • –  Gespreksleider: Jeroen van Urk, vanuit zijn achtergrond als raadslid in Hengelo, adviseur en griffier.

Websites:

Dann Thomas @ Het Kabinet
sep 8 @ 11:00 – 11:25
Dann Thomas @ Het Kabinet

Je kunt hem tegenkomen in de kroeg, zowel voor als achter de bar. Hij heeft een zwak voor het schrijven van lekkere country-pop en rock. Hij is opgegroeid met zijn gitaar: Dann Thomas.

Zo speelde hij in het voorprogramma van de Golden Earring, Fields of Joy en de finale van Pop Secret in 2015. Een lokale held in wording. Met duidelijke invloeden van onder andere Bryan Adams en Keith Urban word je door Dann meegenomen in de nummers vol emotie, recht uit het hart. In 2016 bracht Dann Thomas zijn eerste single ‘The Woman’s Always Right’ uit, met een bijbehorende videoclip. De ideale soundtrack voor dat ‘wide open highway’ gevoel!

“Wat direct opvalt is zijn prettige stemgeluid. Dann en zijn band staan vol energie en enthousiasme op het podium en spelen een aantal lekkere uptempo popnummers met précies genoeg gitaar!”

Aan de slag met… Spoorfietsen @ Twentse Welle, De Verdieping
sep 8 @ 11:30 – 12:15
Aan de slag met... Spoorfietsen @ Twentse Welle, De Verdieping

Uitdaging:

Op het gerenoveerde spoor van de voormalige Gelders Overijsselse Lokaal Spoorwegmaatschappij (GOLS) kunt u sinds kort per spoorfiets het buitengebied rond Hengelo verkennen.  In deze sessie gaat initiatiefnemer Jurriaan Knol in op de inhoudelijke uitdaging waarbij recreatie, ecologie en cultuur worden verbonden in een MVO-organisatie (MVO staat voor maatschappelijk verantwoord  ondernemen).  Daarnaast komt ook aan de orde wat dit vraagt van de samenwerking met andere organisaties: zoals ProRail, gemeente en provincies.

Wat kunt u leren van Jurriaan’s initiatief en wat kan Jurriaan bij de verdere ontwikkeling van dit initiatief opsteken van uw inbreng in de discussie

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.


 

BeterBesluit @ Twentse Welle, De Bank
sep 8 @ 11:30 – 12:15
BeterBesluit @ Twentse Welle, De Bank

Besluiten nemen met draagvlak? En dat iedereen het er dan mee eens is zeker? Met allemaal verschillende meningen? Ja dat kan! Maar niet iedereen hoeft het er mee eens te zijn, zolang de bezwaren maar zijn weggenomen. En ja, dan wordt het besluit ook als vanzelf uitgevoerd. Wil je weten hoe? Neem een BeterBesluit. Kom naar onze presentatie.

BeterBesluit is een innovatieve methode om besluitvorming te verbeteren en maximaal draagvlak te garanderen. BeterBesluit wordt ingezet bij participatietrajecten, binnen organisaties, scholen en bedrijven. In de presentatie leggen we uit hoe de methodiek werkt en hoort u over onze (Twentse) projecten. Besluiten is een vaardigheid en net zoals je niet leert zwemmen zonder water leer je ook niet besluiten zonder besluitvorming. BeterBesluit ervaar je het beste door het spelen van onze serious game ‘de Gasfabriek’. Onder de deelnemers aan onze workshop verloten we daarom een spelsessie van een dagdeel. We komen dan met onze serious game ‘de Gasfabriek’ naar jullie team toe op een dag dat het jullie schikt en met elkaar ervaar en neem je een BeterBesluit.

www.beterbesluit.nl

Neem een BeterBesluit, wil je weten waarom? Kijk hier

De wereld lijkt soms één groot complot. Hoe zit het nu echt? @ TwentseWelle, Auditorium
sep 8 @ 11:30 – 12:15
De wereld lijkt soms één groot complot. Hoe zit het nu echt? @ TwentseWelle, Auditorium

Soort bijeenkomst: presentatie/workshop

Samenvatting: Wat is een complot en hoe kun je zelf een valse complottheorie doorprikken?

Beschrijving: Vertelling over complotten met aansluitend uitleg en opdracht om zelf uit te vinden of iets wel of geen complot is

Deelnemers/sprekers: Pepijn van Erp,  Stichting Skepsis

Leuke link: The Conspiracy Theory Flowchart “THEY” Don’t Want You To See

 

 

Erfgoed als troef! @ Artez Aki Auditorium
sep 8 @ 11:30 – 12:15
Erfgoed als troef! @ Artez Aki Auditorium

Wie heeft het voor het zeggen, als het over erfgoed gaat?

 Waarom vinden we erfgoed belangrijk? Hoe kunnen we erfgoed ontwikkelen, wie draait aan de knoppen en hoe gebruiken we alle wijsheid bij het draaien aan die knoppen?

Bij ontwikkeling van erfgoed is vaak sprake van spanning tussen wensen & belangen, creativiteit & ideeën en kennis & ervaring.

Tijdens D’ran willen we de denkkracht en de creatiekracht van de deelnemers aan deze workshop benutten om gemeenten te adviseren hoe ze binnen de nieuwe omgevingswet kunnen omgaan met deze spanning. Het Oversticht nodigt daarom studenten, gebruikers, eigenaren, omwonenden, beleidsvormers en bestuurders van harte uit om met elkaar helder te krijgen wat ons te doen staat.

www.hetoversticht.nl

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 8 @ 11:30 – 11:45
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

Let’s talk about sex @ Prismare Theater
sep 8 @ 11:30 – 12:15
Let's talk about sex @ Prismare Theater

Wat is waar over relaties en seksualiteit? Jongeren hebben steeds eerder seks, toch?! Naaktfoto’s versturen, hoort dat bij de ontwikkeling van jongeren?

Kom achter deze antwoorden en ga het gesprek aan met de verpleegkundige seksuele gezondheid van de GGD Twente.

Maak de burger meester @ De Oppositie
sep 8 @ 11:30 – 12:15

Reablement vergroot het levensplezier, vermindert behoefte aan zorg en kost minder. Toch staat Reablement in Nederland nog in de kinderschoenen. Een groep voorlopers laat zien dat de kanteling begonnen is.

Er zijn steeds meer 65-plussers en wij worden steeds ouder, terwijl het aantal jongeren daalt. Dat legt een enorme druk op de zorg en de betaalbaarheid ervan. Daar komen de kosten van de zorginnovatie dan nog eens bij. Dat wordt een groot probleem als wij zo doorgaan.

Wij weten inmiddels dat medische gezondheid en levensplezier niet veel met elkaar te maken hebben. Wij hebben de zorg echter zo ingericht dat medische gezondheid het toegangsbewijs is voor zorgverlening en bepalend voor financiële vergoeding.

Reablement
Bij reablement (het weer kunnen) worden mensen geholpen om voor zichzelf te zorgen, op basis van de wensen en behoeften van de persoon zelf. Dat gebeurt in een kortdurend en doelgericht traject. Holistische van aard en gericht op alle facetten van het leven bij jong en oud. Het vereist creativiteit en een integrale aanpak om iemand te helpen om voor zichzelf te zorgen.

De code gekraakt
In Denemarken is reablement bij wet vastgelegd, maar men merkte ook dat het niet altijd eenvoudig is mensen meester te maken over het eigen leven. Voor professionals niet en voor burgers ook niet. Met reablement als basis is meesteringsvermogen verder ontwikkeld. Inmiddels is de code gekraakt hoe burgers centraal te stellen, waarbij de dingen op hun eigen voorwaarden gebeuren. Met toenemend levensplezier, minder zorgbehoefte en minder kosten als gevolg. De werktevredenheid bij professionals is tevens toegenomen, want het werk is interessanter geworden en professionals zien direct de positieve effecten.

www.maakdeburgermeester.com

Media wijsheid @ Tetem, de foyer
sep 8 @ 11:30 – 12:15
Media wijsheid @ Tetem, de foyer | Enschede | Overijssel | Nederland

Wat is het effect van het gebruik van internet? Hoe kan je mening beïnvloed worden door Facebook en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Wat is het effect van het gebruik van Twitter? Word je bewust van de effecten van social media tijdens de workshop Wisdom of the Crowd.

Twente, het nieuwe Groningen? @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 8 @ 11:30 – 12:15
Twente, het nieuwe Groningen? @ Twentse Welle, De Huiskamer

Dialoog

Zaalgesprek met discussie en vragen zoals: Moeten we bang zijn voor schade aan onze huizen zoals in Groningen? Wat is de diepe ondergrond van Twente en welke bedrijven ondernemen ondergronds? Is het nog wel “onze” ondergrond?

We kennen allemaal de gebeurtenissen in Groningen. Jarenlange gaswinning uit de diepe ondergrond heeft daar voor aardbevingen gezorgd. Huizen raken beschadigd en de mensen hebben hier veel last van. Maar rijk wordt men niet in Groningen van het gas want de opbrengsten gaan naar heel Nederland.

Hoe zit het in Twente?

In Twente spelen ook allerlei zaken in de diepe ondergrond: door zoutwinning in Enschede en Hengelo ontstaan zoutcavernes zo groot als een voetbalstadion. Het Rijk heeft een strategische opslag van gasolie in zoutcavernes op de Marssteden in Enschede. Bepaalde oude zoutcavernes kunnen instorten zoals in 1991 het Gat van Hengelo ontstond. In Noordoost-Twente wordt afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek geïnjecteerd in oude gasvelden.

De regering in Den Haag gaat over al deze activiteiten in de diepe ondergrond. Wanneer iets misloopt hebben de lokale bewoners, gemeenten en provincie wel te maken met de gevolgen. Net zoals in Groningen. Vind je dat okee? In deze sessie kun je in gesprek met de andere aanwezigen over die diepe ondergrond. Vertel wat je wilt weten, waar je je zorgen over maakt of wat jouw mening is. Deskundigen zijn ook aanwezig.

Meer informatie? Zoek bijvoorbeeld eens op “diepe ondergrond Twente”

Deelnemers/sprekers: Iedereen die aanwezig is! Een heel aantal betrokkenen, experts én ervaringsdeskundigen komen ook.

Vic van Dijk, raadslid D66 Enschede

Janny Joosten, raadslid CU Enschede

 

https://www.google.nl/search?q=diepe+ondergrond+twente

 

Noëmar @ Het Kabinet
sep 8 @ 12:00 – 12:30
Noëmar @ Het Kabinet

Van Willemstad naar Almelo. Noëmar schrijft persoonlijke teksten die zijn ervaring goed weergeven. Niet alleen creatief met taal, ook zijn beats reflecteren dit.

Aan de slag met… De Generatietuin @ Artez Aki Auditorium
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Aan de slag met... De Generatietuin @ Artez Aki Auditorium

De Generatietuin te Wierden is een tuin waarin ouderen samen met kinderen van bijvoorbeeld scholen of naschoolse opvang uit de buurt tuinieren. De stichting de Generatietuin te Wierden wil in de Generatietuin een plek realiseren waar jong en oud zich thuis voelt. Of je nu lekker actief in de grond gaat wroeten, ontspannen op een bankje gaat genieten van de omgeving of gewoon even komt buurten.

Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom zouden wij graag van jong tot oud de natuur van dichtbij laten beleven. Wij verbinden hen met groene, duurzame (burger)initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s. Om tegemoet te komen aan de landelijke en lokale ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en natuur- en milieueducatie kan de gemeente Wierden en haar inwoners zich verder ontwikkelen. Om verder te groeien naar een sociaal maatschappelijk leefklimaat kan samen (gemeente en burgers) een vertaalslag worden gemaakt naar duurzaam leven. Door het zoeken naar nieuwe (innovatieve) ideeën is het mogelijk om in de gemeente Wierden de sociale cohesie (modern noaberschap) nog verder te versterken. Hierbij kan gedacht worden aan burgerinitiatieven die zich specialiseren op het terrein van duurzaamheid, maar ook aan samenwerking met het groen, onderwijs, eenzaamheid, ouderen, kwetsbare groepen enzovoort.

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.

 

 

Agenda voor Twente @ Het Kabinet
sep 8 @ 13:30 – 15:00
Agenda voor Twente @ Het Kabinet

Open Coffee Agenda voor Twente

Hoe kun jij bijdragen aan een sterk en innovatief Twente? Kom op 8 september aanstaande om 10.30 uur of 13.30 uur naar onze Open Coffee sessie op D’RAN17. Daar is volop ruimte om jouw ideeën of initiatieven voor de Agenda voor Twente te delen en te bespreken. Daarnaast horen we graag of jij meer wilt weten over het doel en het waarom van de Agenda voor Twente.

www.agendavoortwente.nl

 

De wereld lijkt soms één groot complot. Hoe zit het nu echt @ TwentseWelle, Auditorium
sep 8 @ 13:30 – 14:15
De wereld lijkt soms één groot complot. Hoe zit het nu echt @ TwentseWelle, Auditorium

 

Soort bijeenkomst: presentatie/workshop

Samenvatting: Wat is een complot en hoe kun je zelf een valse complottheorie doorprikken?

Beschrijving: Vertelling over complotten met aansluitend uitleg en opdracht om zelf uit te vinden of iets wel of geen complot is

Deelnemers/sprekers: Pepijn van Erp, Stichting Skepsis

Leuke link: The Conspiracy Theory Flowchart “THEY” Don’t Want You To See

Duurzaam wonen, kan dat? @ De Oppositie
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Duurzaam wonen, kan dat? @ De Oppositie

13.30 uur: Janine Verhoef van WOoN Twente gaat iets vertellen en doorpraten over WOoN Twente en “samen werken aan een inclusieve samenleving”

13.50 uur: Michel ten Hag van Reimarkt gaat iets vertellen en doorpraten over het verduurzamen van woningen in Twente

 

Help! Mijn straat staat onder water… @ Twentse Welle, De Kuil
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Help! Mijn straat staat onder water... @ Twentse Welle, De Kuil

Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, met veel neerslag in korte hevige buien of juist lange perioden van droogte met soms ook hoge temperaturen. Ook deze zomer stonden er weer straten onder water en liep het water woningen en winkels in.

Voorbeelden van oplossingen zijn de aanleg van groene daken, waterpleinen en meer groen en water in de stad. Hoe werken deze oplossingen? Wat kan je hier zelf aan doen? Of trekken we laarzen aan en accepteren we dat er soms water op straat staat?

Het huis van verhalen @ huis van verhalen
sep 8 @ 13:30 – 16:30
Het huis van verhalen @ huis van verhalen | Enschede | Overijssel | Nederland

Een warm welkom bij het Huis van Verhalen

Wie zijn wij?
Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan.

 • Verhalen van mensen die de Vuurwerkramp hebben meegemaakt.
 • Verhalen over de wederopbouw van de wijk Roombeek.
 • Verhalen van mensen die nu in de wijk wonen.
 • Verhalen van mensen van buiten de wijk.
 • Verhalen die groeien tijdens onze activteiten.

Verhalen in welke vorm dan ook. Al die verhalen maken het Huis van Verhalen.
Uw verhaal wordt gehoord. Er wordt geluisterd.

Onze missie en visie:
Als missie heeft het Huis van Verhalen: het present zijn, er zijn voor mensen.
Niet alleen in de wijk Roombeek, niet alleen voor de getroffenen van de Vuurwerkramp, maar voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

http://huisvanverhalenenschede.nl/

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek | Enschede | Overijssel | Nederland

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

Je zal maar Boer zijn! @ Het Parlement
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Je zal maar Boer zijn! @ Het Parlement
Melk produceren in een tijd dat de consument veeleisend is en de overheid onbetrouwbaar.

Boeren hebben het moeilijk; de consument wil alles en de boer mag niets! Hoe brengen we dit weer in balans?

De nederlandse burger geeft nog maar 11 % van zijn besteedbaar inkomen uit aan voeding en stelt hoge eisen aan de manier waarop zijn voedsel wordt geproduceerd. De boeren kunnen binnen die grenzen geen kant meer op. De mestregelgeving bijvoorbeeld, brengt het voortbestaan van veel bedrijven in gevaar.

Deelnemers/sprekers:

Piet van IJzendoorn, voorzitter van de vereniging voor biologisch dynamische landbouw
Arjan Bonthuis, voorzitter van de LTO- Twente
Vic van Dijk, raadslid van de gemeente Enschede voor D66

 

Moderator: Gerritjan Van der Veen voorzitter Stichting STAWEL

 

Contactpersoon: Boudewijn Rip, Stichting Twentement 0642921110l

 

Let’s talk about sex @ Prismare Theater
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Let's talk about sex @ Prismare Theater

Wat is waar over relaties en seksualiteit? Jongeren hebben steeds eerder seks, toch?! Naaktfoto’s versturen, hoort dat bij de ontwikkeling van jongeren?

Kom achter deze antwoorden en ga het gesprek aan met de verpleegkundige seksuele gezondheid van de GGD Twente.

 

Media wijsheid @ Tetem, de foyer
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Media wijsheid @ Tetem, de foyer | Enschede | Overijssel | Nederland

Wat is het effect van het gebruik van internet? Hoe kan je mening beïnvloed worden door Facebook en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Wat is het effect van het gebruik van Twitter? Word je bewust van de effecten van social media tijdens de workshop Wisdom of the Crowd.

Saxion Politiek Café: wij weten het echt beter! @ Twentse Welle, De Bank
sep 8 @ 13:30 – 14:15
Saxion Politiek Café: wij weten het echt beter! @ Twentse Welle, De Bank

Studenten van Saxion van de minor Politiek en bestuur gaan d.m.v. politieke stellingen in discussie met elkaar. Wie zich het tv programma Het Lagerhuis o.l.v. Paul Witteman nog kan herinneren: dat format gebruiken we hier ook. Wie kan wie het beste overtuigen van zijn/haar visie hoe de politiek moet worden vormgegeven voor de nabije toekomst? Om de aansluiting met haar kiezers te verbeteren? Wie is de beste debater volgens de jury en het publiek?

Henk Lammers aka Paco Plumtrek @ Het Kabinet
sep 8 @ 13:50 – 14:20
Henk Lammers aka Paco Plumtrek @ Het Kabinet

Ter promotie van de CD Onontgonnen Gebied doet liedjesschrijver Henk Lammers aka Paco Plumtrek (dezelfde naam als z’n kleine podium in Almelo) een serie optredens door het hele land. 

Onontgonnen Gebied is zijn derde CD, en z’n eerste in het Nederlands. Het laat zich omschrijven als akoestisch, maatschappijkritisch, romantisch, wispelturig. Na 15 jaar als straatmuzikant de wereld te hebben rondgereisd is Paco al weer enige tijd de mooiste speelplekken van Nederland aan het ontdekken. Op akoestische gitaar en mondharmonica, met veel eigen werk en een paar covers in het Nederlands en in het Engels.

The Charles Darwin Selection @ Het Kabinet, Prismare
sep 8 @ 14:20 – 16:30
The Charles Darwin Selection @ Het Kabinet, Prismare

The Charles Darwin Selection, winnaar van de originaliteitsprijs van het Leidse Goude Pet festival 2016, is opgericht in 2013, en maakt muziek zoals het ooit gespeeld werd in de dagen voor de elektrieke gitaren. Geheel akoestisch en zonder trukendoos. Eerlijk, gepassioneerd, bij vlagen virtuoos, maar bovenal met veel plezier gebracht. Western swing, gypsy jazz, ragtime, country, een vleugje blues, bluegrass, en Hawaiian music en daar weer een mix van omschrijft de muziek van The Charles Darwin Selection het beste.
 Gespeeld op een keur van instrumenten: contrabas, banjo, banjolele, ukulele, lapsteel gitaar, mandoline, wasbord, trompet, trombone, kazoo, waarbij er door de vier muzikanten bijna voortdurend van instrument gewisseld wordt. Het repertoire bestaat grotendeels uit eigen werk aangevuld met een aantal classics uit de jaren 20/30.

Aan de slag met… Duurzaam beheer Twents landschap @ Het Parlement
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Aan de slag met... Duurzaam beheer Twents landschap @ Het Parlement

Uitdaging:

Hoe kunnen vrijwilligers een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving in een landschappelijke leefomgeving?

Angelien Hoppen (Stichting Algoed) gaat in op de vraag hoe dit vorm kan krijgen. Ze doet dit vanuit de ervaringen die zij heeft opgedaan vanuit haar betrokkenheid bij de Stichting AlGoed die is gehuisvest op Landgoed AlGoed, een landgoed dat zich op de historische plek “Het Mensink” in Twekkelo bevindt.  Ze zal u uitdagen om mee te denken over vragen rond dit thema over nieuwe mogelijkheden en kansen voor initaitieven op dit terrein.

 

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.

 

 

Duurzaam wonen, kan dat? @ De Oppositie
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Duurzaam wonen, kan dat? @ De Oppositie

14.30 uur: Erwin Tijhof van Ter Steege gaat iets vertellen en doorpraten over “herbestemmen is minder doen en geeft meer resultaat”

14.50 uur: Hans Wiggers van NTP gaat iets vertellen en doorpraten over “herbestemming, is er genoeg water voor iedereen ?”

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

Media wijsheid @ Tetem, de foyer
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Media wijsheid @ Tetem, de foyer | Enschede | Overijssel | Nederland

Wat is het effect van het gebruik van internet? Hoe kan je mening beïnvloed worden door Facebook en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Wat is het effect van het gebruik van Twitter? Word je bewust van de effecten van social media tijdens de workshop Wisdom of the Crowd.

micro sessie: de stille meerderheid @ Twentse Welle, Auditorium
sep 8 @ 14:30 – 15:15
micro sessie: de stille meerderheid @ Twentse Welle, Auditorium

Wie of wat is de ‘stille meerderheid’? Het enige dat we hier met zekerheid over kunnen zeggen is, dat de stille meerderheid een groep mensen vertegenwoordigd die zich níet uitspreekt in het maatschappelijke debat. Binnen deze middelmatige grijze massa schuilen veel verschillende mensen. Wat is het gezicht van deze stille meerderheid anno 2017?

Viktoria Gudnadottir is een van de kunstenaars die onderzoek heeft gedaan naar de stille meerderheid en naar manieren om deze groep een gezicht te geven. Haar eindproject is vanaf 30 november 2017 te zien in de tentoonstelling Silent Majority in Tetem, georganiseerd in samenwerking metTrendbureau Overijssel

Tijdens D’RAN 17 festival houdt Viktoria Gudnadottir twee micro-sessies waar je als bezoeker input geeft over dit onderwerp.
Samen onderzoek je wie de stille meerderheid is.

 

 

 

 

Ode aan de koe @ Prismare Theater
sep 8 @ 14:30 – 15:30
Ode aan de koe @ Prismare Theater
Ode aan de Koe

Vier boerinnen uit Twente en Overijssel hebben met hun bedrijf een nieuwe weg ingeslagen. Ontevreden over alle regels en beperkingen of om meer contact te krijgen met de consumenten, hebben deze boerinnen samen met hun boeren het roer omgegooid. Ze hebben de race voor het maximale vaarwel gezegd en gaan nu voor de kwaliteit, zowel van het product als van het boerenleven.

Marieke van Bolderen ondervraagt de boerinnen en probeert er achter te komen wat hen heeft bewogen. De boerinnen geven zo een openhartige inkijk in hun dagelijkse leven als boerin.

 

Saxion Politiek Café: wij weten het echt beter! @ Twentse Welle, De Bank
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Saxion Politiek Café: wij weten het echt beter! @ Twentse Welle, De Bank

Studenten van Saxion van de minor Politiek en bestuur gaan d.m.v. politieke stellingen in discussie met elkaar. Wie zich het tv programma Het Lagerhuis o.l.v. Paul Witteman nog kan herinneren: dat format gebruiken we hier ook. Wie kan wie het beste overtuigen van zijn/haar visie hoe de politiek moet worden vormgegeven voor de nabije toekomst? Om de aansluiting met haar kiezers te verbeteren? Wie is de beste debater volgens de jury en het publiek?

Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: klimaat en energie voor iedereen? @ Twentse Welle, De Verdieping
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: klimaat en energie voor iedereen? @ Twentse Welle, De Verdieping

StadsLAB-studenten dagen je uit mee te denken over innovatieve oplossingen rondom klimaat en energie in de stad. Want in de stad vinden de echte veranderingen plaats en zien we hoe het klimaat verandert  en we anders met energie om moeten gaan. Daarvoor hebben de studenten een kort en krachtig klimaatspel bedacht. En….wint er iemand een reis naar Parijs?

Wie zijn de stadslaboranten? Studenten stedenbouwkundig ontwerpen, planologie en bestuurskunde. Zij hebben in de afgelopen 2 jaar in het stadsLAB van Saxion gewerkt aan een keur van opdrachten over de toekomst van de stad (en omgeving); opdrachten van buurtschappen in Twente, wijken in Enschede tot samenwerkingen in landen als Duitsland, Slovenië en Rwanda.  Vaak stonden daarbij nieuwe vormen van ontwerpen, plannen en besturen centraal: hoe bouwen aan de stad van de toekomst.

De studenten hebben in het stadsLAB een vernieuwde manier van onderwijs ervaren en veel praktijkervaring opgedaan. Dit jaar gaat deze nieuwe generatie afstuderen en staan er 4 stadsthema’s centraal die alles te maken maar waar dit festival om draait: mensen en organisaties bij elkaar brengen en verbinden, om samen te werken aan een vitale samenleving waarin het prettig leven is. In deze sessie gaat het dus om ‘klimaat en energie’. In de andere sessies van stadsLAB gaat het over smart cities, inclusive cities en omgevingsstrategie.

www.saxion.nl/stadslab
www.twitter.com/stadsLAB_saxion

 

 

 

 

 

Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: hoe slim is de stad? @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 8 @ 14:30 – 15:15
Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: hoe slim is de stad? @ Twentse Welle, De Huiskamer

StadsLAB-studenten dagen je uit mee te denken over innovatieve oplossingen voor de invloed van techniek in de stad.

De invloed van technologie en meer in het bijzonder de rol van het internet op het gebruik, ontwerp, functioneren en besturen van de stad en samenleving is groot.  Digitale techniek, open data, social media, hoe slim is de stad: daar draait het om bij ‘smart cities’. Maar wordt de stad er ook beter van?

Wie zijn de stadslaboranten? Studenten stedenbouwkundig ontwerpen, planologie en bestuurskunde. Zij hebben in de afgelopen 2 jaar in het stadsLAB van Saxion gewerkt aan een keur van opdrachten over de toekomst van de stad (en omgeving); opdrachten van buurtschappen in Twente, wijken in Enschede tot samenwerkingen in landen als Duitsland, Slovenië en Rwanda.  Vaak stonden daarbij nieuwe vormen van ontwerpen, plannen en besturen centraal: hoe bouwen aan de stad van de toekomst.

De studenten hebben in het stadsLAB een vernieuwde manier van onderwijs ervaren en veel praktijkervaring opgedaan. Dit jaar gaat deze nieuwe generatie afstuderen en staan er 4 stadsthema’s centraal die alles te maken maar waar dit festival om draait: mensen en organisaties bij elkaar brengen en verbinden, om samen te werken aan een vitale samenleving waarin het prettig leven is. In deze sessie gaat het dus om ‘smart cities’. In de andere sessies van stadsLAB gaat het over klimaat en energie, inclusive cities en omgevingsstrategie.

 

www.saxion.nl/stadslab
www.twitter.com/stadsLAB_saxion

Zonnepark de groene Weuste @ Artez Aki Auditorium
sep 8 @ 14:30 – 15:15

Een burgerinitiatief van Stichting Duurzame Energie Wierden Enter (SDEWE)
Hoofddoel: Bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente
Nevendoel: Realiseren van maatschappelijk rendement onder het motto:

Een zonnepark Van, Voor en Door Wierden

Resultaat: Een unieke uitwerking en juridische constructie, verder te noemen: “Het Wierdens model”.

 

“Projecten rond het vlieveld Twente, doe je mee??” @ Twentse Welle, De Kuil
sep 8 @ 15:30 – 16:15
“Projecten rond het vlieveld Twente, doe je mee??” @ Twentse Welle, De Kuil

Doe je mee?

Wij zijn het netwerk “Rentmeesters van de Toekomst”. Wij voelen ons betrokken bij de rijke cultuurhistorie, het mooie landschap en de kansen voor recreatie in het gebied tussen Enschede – Hengelo – Oldenzaal. In dit gebied liggen onder meer de voormalige vliegbasis Twenthe en een aantal landgoederen.

We uiten onze betrokkenheid doordat we concrete projecten realiseren en ideeën uitwisselen. Dat kunnen we niet alleen. Als onze projecten zijn samenwerkingsprojecten.

Doe jij mee één van de projecten die lopen of heb je zelf een idee voor een samenwerkingsproject? Kom dan bij ons langs.

Onze projecten vind je hier: http://www.vliegbasistwenthe.info/rentmeesters-van-de-toekomst/

 

Leden van ons netwerk zijn historische verenigingen, bewoners, kennisinstellingen en (creatieve) ondernemers en grondeigenaren.

 

Deelnemers sprekers

Nicky Struijker Boudier, Area Development Twente

Krista Esselink, Landschap Overijssel

René Vossebeld (Koude Oorlog Centrum)

Carolien Bierman (Twente Hippique)

en leden van het netwerk

“U WILT WAT BEREIKEN? LOBBY DAN, EN KIJK HOE UW KINDEREN DAT DOEN!” @ Twentse Welle, De Bank
sep 8 @ 15:30 – 16:15
“U WILT WAT BEREIKEN? LOBBY DAN, EN KIJK HOE UW KINDEREN DAT DOEN!” @ Twentse Welle, De Bank

Uzelf, u persoonlijk, in sollicitaties bijvoorbeeld, maar ook bedrijven en overheden en tal van andere organisaties zijn voortdurend bezig  hun belangen onder de aandacht van anderen te brengen. Niemand kan dat zo goed als kinderen – zij zijn natuurtalenten bij uitstek. Lobby heet dat. U kunt wat van hen leren!

Zo begint het. Thuis. Op school. Sommigen maken er hun werk van want lobbyen kan tot succes leiden door – soms heel lang – zorgvuldig te bouwen aan reputatie, aan faam, aan kwaliteiten. Bedrijven bijvoorbeeld kienen dat scherpzinnig uit door aansluiting te zoeken bij anderen en door bewegingen in de samenleving in de gaten te houden en ook in politieke arena’s. Dit heet allemaal lobby, ofwel beïnvloeding, of in een breder verband public affairs.

Hoe gaat dat in zijn werk? Wat komt daar bij kijken? In deze masterclass licht dr. Edward L. Figee, oud-lobbyist voor Oost-Nederland in Den Haag, op speelse en toegankelijke wijze een tipje van de sluier op.

Aan de slag met… Zorgvoorziening in kleine kernen @ Het Parlement
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Aan de slag met... Zorgvoorziening in kleine kernen @ Het Parlement

Uitdaging:

Wat als mensen uit jouw omgeving moeten verhuizen als ze in het dorp niet de zorg kunnen krijgen die noodzakelijk is? En hoe kun je als burgerinitiatief hier een antwoord op geven? Aan de hand van het project Blijven Wonen in Hengevelde zal Tim Jongman vertellen wat er allemaal bij komt kijken als een burgerinitiatief projectontwikkelaar wordt en vastgoed wil ontwikkelen met een duidelijk zorgconcept. Zie ook: www.bwih.nl

Na de inleiding is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Hoe wordt dit elders opgepakt en wat kunnen we van elkaar leren?

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

KOEWIZZ @ Prismare Theater
sep 8 @ 15:30 – 16:15
KOEWIZZ @ Prismare Theater
Aansluitend aan de Ode aan de koe wordt de KOEWIZZ gehouden, waarbij uw kennis van de koe en het boerenleven wordt getest. Carel Helder is de Quizmaster en presenteert de Koewizz met de nodige literaire uitstapjes. Via petje op petje af wordt de winnaar gezocht. De winnaar krijgt een mooie prijs in stijl
Media wijsheid @ Tetem, de foyer
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Media wijsheid @ Tetem, de foyer | Enschede | Overijssel | Nederland

Wat is het effect van het gebruik van internet? Hoe kan je mening beïnvloed worden door Facebook en grote groepen mensen? Hoe maak je je eigen keuzes? Wat is het effect van het gebruik van Twitter? Word je bewust van de effecten van social media tijdens de workshop Wisdom of the Crowd.

micro sessie: de stille meerderheid @ Twentse Welle, Auditorium
sep 8 @ 15:30 – 16:15
micro sessie: de stille meerderheid @ Twentse Welle, Auditorium

 

Wie of wat is de ‘stille meerderheid’? Het enige dat we hier met zekerheid over kunnen zeggen is, dat de stille meerderheid een groep mensen vertegenwoordigd die zich níet uitspreekt in het maatschappelijke debat. Binnen deze middelmatige grijze massa schuilen veel verschillende mensen. Wat is het gezicht van deze stille meerderheid anno 2017?

Viktoria Gudnadottir is een van de kunstenaars die onderzoek heeft gedaan naar de stille meerderheid en naar manieren om deze groep een gezicht te geven. Haar eindproject is vanaf 30 november 2017 te zien in de tentoonstelling Silent Majority in Tetem, georganiseerd in samenwerking metTrendbureau Overijssel

Tijdens D’RAN 17 festival houdt Viktoria Gudnadottir twee micro-sessies waar je als bezoeker input geeft over dit onderwerp.
Samen onderzoek je wie de stille meerderheid is.

 

Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: een fijn plein voor iedereen @ Twentse Welle, De Verdieping
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: een fijn plein voor iedereen @ Twentse Welle, De Verdieping

StadsLAB-studenten dagen je uit mee te denken over nieuwe oplossingen over sociale vragen. Kan iedereen meedoen aan onze samenleving, kun goed leven in de stad? Aan de hand van een workshop over hoe je een plein ontwerpt, laten de stadsLAB studenten je op een uitdagende manier nadenken over deze ingewikkelde vragen.

Heel veel mensen werken met enthousiasme aan hun buurt, de stad of de samenleving. De overheid stimuleert van harte initiatieven als D’RAN. Maar heeft echt iedereen in onze samenleving daar wat aan? Om dit soort vragen gaat het bij ‘Inclusive stad’.

Wie zijn de stadslaboranten? Studenten stedenbouwkundig ontwerpen, planologie en bestuurskunde. Zij hebben in de afgelopen 2 jaar in het stadsLAB van Saxion gewerkt aan een keur van opdrachten over de toekomst van de stad (en omgeving); opdrachten van buurtschappen in Twente, wijken in Enschede tot samenwerkingen in landen als Duitsland, Slovenië en Rwanda.  Vaak stonden daarbij nieuwe vormen van ontwerpen, plannen en besturen centraal: hoe bouwen aan de stad van de toekomst.

De studenten hebben in het stadsLAB een vernieuwde manier van onderwijs ervaren en veel praktijkervaring opgedaan. Dit jaar gaat deze nieuwe generatie afstuderen en staan er 4 stadsthema’s centraal die alles te maken maar waar dit festival om draait: mensen en organisaties bij elkaar brengen en verbinden, om samen te werken aan een vitale samenleving waarin het prettig leven is. In deze sessie gaat het dus om ‘inclusieve stad’. In de andere sessies van stadsLAB gaat het over klimaat en energie, smart cities en omgevingsstrategie.

 

www.saxion.nl/stadslab
www.twitter.com/stadsLAB_saxion

Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: gebiedsontwikkeling, je moet het maar kunnen! @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Saxion stadsLAB bouwt mee aan de stad van de toekomst: gebiedsontwikkeling, je moet het maar kunnen! @ Twentse Welle, De Huiskamer

StadsLAB-studenten dagen je uit mee te denken over innovatieve oplossingen voor het managen van onze dagelijkse omgeving.

Heel veel mensen werken met enthousiasme aan hun buurt, de stad of de samenleving. De overheid stimuleert van harte initiatieven als D’RAN. Maar hoe regel je dat? Wie betrek je wel en wie niet? De samenleving mag het vaak zelf doen, maar kan dat wel altijd?

Wie zijn de stadslaboranten? Studenten stedenbouwkundig ontwerpen, planologie en bestuurskunde. Zij hebben in de afgelopen 2 jaar in het stadsLAB van Saxion gewerkt aan een keur van opdrachten over de toekomst van de stad (en omgeving); opdrachten van buurtschappen in Twente, wijken in Enschede tot samenwerkingen in landen als Duitsland, Slovenië en Rwanda.  Vaak stonden daarbij nieuwe vormen van ontwerpen, plannen en besturen centraal: hoe bouwen aan de stad van de toekomst.

De studenten hebben in het stadsLAB een vernieuwde manier van onderwijs ervaren en veel praktijkervaring opgedaan. Dit jaar gaat deze nieuwe generatie afstuderen en staan er 4 stadsthema’s centraal die alles te maken maar waar dit festival om draait: mensen en organisaties bij elkaar brengen en verbinden, om samen te werken aan een vitale samenleving waarin het prettig leven is. In deze sessie gaat het dus om omgevingsstrategie- en management. In de andere sessies van stadsLAB gaat het over klimaat en energie, smart cities en de inclusieve stad.

www.saxion.nl/stadslab
www.twitter.com/stadsLAB_saxion

Vertrouwen van de inwoners in het lokale bestuur @ De Oppositie
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Vertrouwen van de inwoners in het lokale bestuur @ De Oppositie

Organisator: Kennispunt Twente

Soort bijeenkomst: workshop

Samenvatting: welke factoren zijn van invloed op het vertrouwen in de manier waarop een  gemeente wordt bestuurd?

Beschrijving:  Tweejaarlijks vindt de burgerpeiling waarstaatjegemeente plaats. Geselecteerde inwoners oordelen verschillende aspecten van het gemeentelijk functioneren. Welke aspecten beïnvloedden het vertrouwen in het lokale bestuur het meest? Of anders gezegd hoe kan de lokale politiek het vertrouwen van inwoners vergroten?

Deelnemers/sprekers: Marcel Schroeten, senior onderzoeker, Kennispunt Twent

Website: www.kennispunttwente.nl

Waar haal je de energie vandaan? @ Artez Aki Auditorium
sep 8 @ 15:30 – 16:15
Waar haal je de energie vandaan? @ Artez Aki Auditorium

Boeskoolstroom is een Oldenzaals burgerinitiatief om een lokale energiecoöperatie op te zetten. Niet alleen is er de zoektocht naar enthousiaste mede-burgers en locaties voor zonnestroomprojecten, er is ook de continue vraag naar nut en noodzaak om met zo’n burgerinitiatief bezig te zijn. Aan de hand van onze persoonlijke ervaringen om een lokale energiecoöperatie op te richten maken we na het eerste jaar de balans op, en proberen we samen met de bezoekers antwoord te vinden op de volgende drie vragen: Doet het ertoe? Moet je het als burger doen?

Wil je het als burger doen?

Lisa Nora @ Het Kabinet
sep 8 @ 16:15 – 17:00
Lisa Nora @ Het Kabinet

Lisa Nora is een singer-songwriter afkomstig uit Nederland, die te kenmerken is door een mix van pop, folk en pakkende tunes. Geïnspireerd door het verleden, bijzondere verhalen en hedendaagse helden hoor je deze combinatie van genres terug in haar muziek die binnenkomt als een avontuurlijk boek dat je altijd zal bijblijven.

sep
9
za
Verbeter de democratie, verbeter de lokale media
sep 9 hele dag
Verbeter de democratie, verbeter de lokale media

De vertegenwoordigende democratie kan niet functioneren zonder de media. Niet alleen is de pers de luis in de pels of het moreel geweten van de (lokale) politici, ze brengen politici verhalen uit de gemeente én houden burgers op de hoogte van wat er speelt in de politiek.

Toch neemt het aantal journalisten op de publieke tribune af.

In deze workshop testen we met u de kwaliteit van de Twentse media én zoeken we uit hoe we die kunnen verbeteren. Als laatste helpen we u zélf een rol te spelen in het verbeteren van de lokale politieke verslaggeving. Je leert onafhankelijk schrijven over politieke vergaderingen, met andere woorden, ‘Hoe word je lokaal parlementair verslaggever?’

De workshop wordt verzorgd door Yvette en John van het Periklesinstituut. John is de Mystery Burger

www.periklesinstituut.nl

 

“U WILT WAT BEREIKEN? LOBBY DAN, EN KIJK HOE UW KINDEREN DAT DOEN!” @ Twentse Welle, De Bank
sep 9 @ 09:30 – 10:15
“U WILT WAT BEREIKEN? LOBBY DAN, EN KIJK HOE UW KINDEREN DAT DOEN!” @ Twentse Welle, De Bank

Uzelf, u persoonlijk, in sollicitaties bijvoorbeeld, maar ook bedrijven en overheden en tal van andere organisaties zijn voortdurend bezig  hun belangen onder de aandacht van anderen te brengen. Niemand kan dat zo goed als kinderen – zij zijn natuurtalenten bij uitstek. Lobby heet dat. U kunt wat van hen leren!

Zo begint het. Thuis. Op school. Sommigen maken er hun werk van want lobbyen kan tot succes leiden door – soms heel lang – zorgvuldig te bouwen aan reputatie, aan faam, aan kwaliteiten. Bedrijven bijvoorbeeld kienen dat scherpzinnig uit door aansluiting te zoeken bij anderen en door bewegingen in de samenleving in de gaten te houden en ook in politieke arena’s. Dit heet allemaal lobby, ofwel beïnvloeding, of in een breder verband public affairs.

Hoe gaat dat in zijn werk? Wat komt daar bij kijken? In deze masterclass licht dr. Edward L. Figee, oud-lobbyist voor Oost-Nederland in Den Haag, op speelse en toegankelijke wijze een tipje van de sluier op.

Aan de slag met… Versterkend sociaal ondernemerschap @ Twentse Welle, De Kuil
sep 9 @ 09:30 – 10:15
Aan de slag met... Versterkend sociaal ondernemerschap @ Twentse Welle, De Kuil

Uitdaging:

Sociaal ondernemen groeit in Nederland en ook in Twente! Bij sociaal ondernemen staat het realiseren van maatschappelijke impact op de eerste plaats. Onlangs is het Twentemove2social programma van start gegaan waaraan veel Twentse sociale ondernemingen hebben deelgenomen. In de bijeenkomst een presentatie over de betekenis van sociaal ondernemen (Bert Otten) en een kennismaking met Enschede Textielstad – een onderneming met maatschappelijke impact uit Enschede (Annemieke Koster) en Het DesignLab als aanjager van sociale innovatie in Twente (Frank Kresin).

Aansluitend een discussie: hoe kunnen we sociaal ondernemen in Twente versterken?

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio

Daniel Cane @ ingang festivalterrein
sep 9 @ 09:30 – 11:00
Daniel Cane @ ingang festivalterrein

Daniel Cane is een zanger die het liefst iedereen wil knuffelen. Dat idee krijg je tenminste als je hem live ziet. Vanaf het moment dat hij op het podium stapt wil hij vooral dat iedereen zich prettig en thuis voelt, om hen vervolgens te vertellen over zijn gebroken hart, of juist een mooie ballade te zingen over hoe de liefde altijd wint. Muzikaal maakt hij lieve pop met een rauw randje, denk aan Kodaline of Ed Sheeran, maar dan iets ruiger.

De drone kooi: neem je eigen drone mee! @ Drone Kooi
sep 9 @ 09:30 – 15:15
De drone kooi: neem je eigen drone mee! @ Drone Kooi

Oproep: Neem je eigen drone mee!
Iedereen die een drone heeft, groot of klein, kan die meenemen en rondjes vliegen in de professionele Drone-kooi op het festivalterrein! Grijp die kans.

De Kletskeet
sep 9 @ 09:30 – 15:15
De Kletskeet

In de Kletskeet van Twente Milieu kun je terecht voor al je vragen over afval en afvalscheiding en kun je tevens een super leuk afvalspel spelen!

Enschede Energie @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 9 @ 09:30 – 15:15
Enschede Energie @ Twentse Welle, De Huiskamer

Coöperatie Enschede Energie is een initiatief uit de Enschedese samenleving, ontstaan uit zes Enschedese buurt- en wijkgroepen die zich met duurzaamheid en energie bezighouden.

Enschede Energie is een initiatief door en voor Enschedeërs. En van Enschedeërs: het is een coöperatie waar alle leden zeggenschap in hebben. Al voor een klein bedrag kun je lid worden. Enschede Energie heeft steun van de provincie en gemeente.

 

Ons doel is om samen van Enschede een duurzame, betere stad te maken. Daar kan iedereen aan bijdragen, een betere wereld begint bij jezelf!

Zo leveren we duurzame stroom en gas tegen een concurrerend tarief. Ook zijn we gestart met opwekking van stroom in Enschede zelf. Die kunnen we goedkoop aanbieden: aantrekkelijk voor iedereen. Steeds meer daken en velden gaan we beleggen met zonnepanelen voor die goedkope, duurzame stroom uit Enschede.

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 9 @ 09:30 – 10:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

Jaarwisseling, drukste dag voor brandweer @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 9 @ 09:30 – 10:15
Jaarwisseling, drukste dag voor brandweer @ Twentse Welle, De Huiskamer

presentatie en debat: In het kader van de stadsdialoog over vuurwerk geven brandweermensen toelichting op wat het afsteken van vuurwerk betekent voor hun organisatie.

In een presentatie worden cijfers getoond van het aantal uitrukken tijdens de jaarwisseling. Wat zijn de meest voorkomende branden en wat zijn door oorzaken? Hoe gaat de burger om met het optreden van de brandweer? Het is een interactieve presentatie, waarin vooral het dialoog aangegaan wordt.

Deelnemers/sprekers: 

Sjaak Monnikhof, bevelvoerder Brandweer Twente

Dinant Knol, medewerker Brandveilig Leven Brandweer Twente

Politiek plein @ Het Kabinet
sep 9 @ 09:30 – 15:15
Springkussen @ Springkussen
sep 9 @ 09:30 – 15:15
Springkussen @ Springkussen

Aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht! Kom lekker springen op ons mooie springkussen!

Vuurwerk: “In gesprek over een leukere jaarwisseling voor Enschede” @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 9 @ 09:30 – 15:15
Vuurwerk: “In gesprek over een leukere jaarwisseling voor Enschede” @ Twentse Welle, De Huiskamer

“Op 10 juni is de stadsdialoog jaarwisseling afgetrapt met een grote G1000-sessie in de Twentehallen. Tijdens deze dag zijn een groot aantal ideeën ontstaan die moeten bijdragen aan een leukere jaarwisseling voor alle inwoners van Enschede. Acht zogenaamde “werkplaatsen” werken deze ideeën op dit moment uit. Deze werkplaatsen bestaan uit inwoners die zich vrijwillig inzetten om van de jaarwisseling een nog leuker feest te maken. Ben jij benieuwd welke ideeën zij hebben en welke plannen ze aan het maken zijn? Kom dan vooral even langs!”

Yoga @ Het Kabinet
sep 9 @ 09:30 – 10:15
Yoga @ Het Kabinet

Begin de dag goed met Dru yoga met een vleugje Do-inn, Hatha, Ashtanga en Yin.

Een moment om tot ontspanning te komen. Omdat jij jezelf een moment gunt vanuit je hoofd, in je lijf te komen. Leer  jezelf te ontspannen, zodat je dit thuis ook kan toepassen. Je leert jezelf beter kennen fysiek, mentaal en emotioneel, met inzichten waarmee je meer bereikt zoals je zelf wilt. De mooie series van de DRU, zoals de groet aan de vier windrichtingen, de groet aan de aarde, of de reis door het licht.

Elna Hulsebosch

www.YogaEnschede.nl

Oscar Rodenburg @ Het Kabinet
sep 9 @ 10:00 – 10:25
Oscar Rodenburg @ Het Kabinet

Deze verdacht nostalgische puber met de naam Oscar Rodenburg kreeg de muziek al met de paplepel ingegoten en zong vanaf zeer jonge leeftijd iedereen de oren van het hoofd. Geïnspireerd door de crooners duikt hij nu met verschillende samenstellingen in de warme muziek van verloren tijden.

‘Een betere wereld? Duurzaamheid? Zelf doen. Nich nöaln, mer D’ran! @ De Oppositie
sep 9 @ 10:30 – 11:15
'Een betere wereld? Duurzaamheid? Zelf doen. Nich nöaln, mer D’ran! @ De Oppositie

Coöperatie Enschede Energie is anderhalf jaar gelden ontstaan op initiatief van 6 Enschedese buurt- / wijkorganisaties die zich actief inzetten voor een duurzamer Enschede. Enschede Energie levert duurzame stroom en gas, zo veel mogelijk in Enschede opgewekt. Doel is om binnen 10 jaar 10.000 leden te hebben. De organisatie draait op vrijwilligers en leden. Democratischer kan het haast niet ….

Zonder een goede samenwerking met andere partijen – waaronder de overheid – is het niet mogelijk om een economisch rendabel energiebedrijf op te zetten. De doelgerichtheid, taal en cultuur van bevlogen vrijwilligers en die van de overheid zijn echter niet altijd dezelfde. Hoe gaan twee democratische organisaties met elkaar om? Hoe kunnen ze elkaar steunen?

www.enschede-energie.nl          info@enschede-energie.nl         spreker: Jeroen Jansen’

De buurt bestuurt: zonder hun medewerking geen handhaving @ TwentseWelle Bank
sep 9 @ 10:30 – 11:15
De buurt bestuurt: zonder hun medewerking geen handhaving @ TwentseWelle Bank

Soort bijeenkomst: interactieve PowerPoint en discussie met bezoekers

Organisator:  Bennie Beuvink, wijkagent

Zonder medewerking van de burgers krijg je problemen niet opgelost en samen met hen bepaal je de handhaving. Via deze probleemgerichte benadering komen we tot een betere samenwerking. Ik laat aan de hand van plaatjes en verhalen uit de praktijk zien hoe het kan werken. Ik hoop op een levendige discussie met de bezoekers.

De buurt bestuurt,  zonder afstemming geen handhaving. De wijkagent als spin in het web.

Deelnemers/sprekers:  Mogelijk komt wijkagent Coen Klaver mij versterken.

De Jeugdcultuurfonds Stoepkrijtwedstrijd @ Plein TwentseWelle
sep 9 @ 10:30 – 16:30
De Jeugdcultuurfonds Stoepkrijtwedstrijd @ Plein TwentseWelle

Ontwerp een nieuw dier voor het Jeugdcultuurfonds op zaterdag 9 september. Met stoepkrijt maak je de mooiste beesten en wie weet wint jouw tekening. Vanaf 10.30 wordt het plein voor museum TwentseWelle omgetoverd in een grote beestenboel. Schrijf je in bij de Jeugdcultuurfonds balie bij TwentseWelle, je krijgt jouw eigen vak, stoepkrijt en een uitleg.  Jouw creatie dingt mee voor de landelijke prijs.

Alle stoepkrijttekeningen worden geplaatst op facebook en worden beoordeeld door de officiële jury bestaande uit: Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds, Ruben Steeman, ontwerper van de andere dieren en kunstenaar en Judith Osborn, ambassadeur van het Jeugdcultuurfonds. Van het winnende dier worden plaktattoo’s gemaakt en met de winnaar wordt, samen met zijn of haar klas, een plaktattoo feestje gevierd.

Help! Mijn straat staat onder water… @ Twentse Welle, De Kuil
sep 9 @ 10:30 – 11:15
Help! Mijn straat staat onder water... @ Twentse Welle, De Kuil

Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, met veel neerslag in korte hevige buien of juist lange perioden van droogte met soms ook hoge temperaturen. Ook deze zomer stonden er weer straten onder water en liep het water woningen en winkels in.

Voorbeelden van oplossingen zijn de aanleg van groene daken, waterpleinen en meer groen en water in de stad. Hoe werken deze oplossingen? Wat kan je hier zelf aan doen? Of trekken we laarzen aan en accepteren we dat er soms water op straat staat?

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 9 @ 10:30 – 11:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

Ik weet jou te vinden! @ Tetem, de foyer
sep 9 @ 10:30 – 11:15
Ik weet jou te vinden! @ Tetem, de foyer

Workshop: Huis van Burgerkracht

Samenvatting: Overheid en actieve burgers willen en gaan elkaar steeds meer tegenkomen. Alleen als ze elkaars taal leren verstaan en spreken gaan ze elkaar echt vínden.

Beschrijving: Plannen zijn er genoeg om de veranderende relatie tussen overheid en burgers vorm te geven. Veel gemeenten hebben beleid geformuleerd, procedures opgesteld en zelfs formatie vrijgespeeld voor burgerparticipatie. Maar om werkelijk met elkaar in gesprek te komen is er vooral iets anders nodig. Je moet elkaar leren verstaan en elkaars taal kunnen spreken, zonder vooroordelen.

In deze workshop word je eerst verrast door de beelden die we als bestuurder, ambtenaar of initiatiefrijke burger van elkaar hebben. Daaruit trekken we samen de les dat die een goed gesprek en goede samenwerking vaak in de weg staan. En weten we hoe je elkaar beter kunt vinden.

www.huisvanburgerkracht.nl

Twente, het nieuwe Groningen? @ Twentse Welle, Auditorium
sep 9 @ 10:30 – 11:15
Twente, het nieuwe Groningen? @ Twentse Welle, Auditorium

Zaalgesprek met discussie en vragen zoals: Moeten we bang zijn voor schade aan onze huizen zoals in Groningen? Wat is de diepe ondergrond van Twente en welke bedrijven ondernemen ondergronds? Is het nog wel “onze” ondergrond?

We kennen allemaal de gebeurtenissen in Groningen. Jarenlange gaswinning uit de diepe ondergrond heeft daar voor aardbevingen gezorgd. Huizen raken beschadigd en de mensen hebben hier veel last van. Maar rijk wordt men niet in Groningen van het gas want de opbrengsten gaan naar heel Nederland.

In Twente spelen ook allerlei zaken in de diepe ondergrond: door zoutwinning in Enschede en Hengelo ontstaan zoutcavernes zo groot als een voetbalstadion. Het Rijk heeft een strategische opslag van gasolie in zoutcavernes op de Marssteden in Enschede. Bepaalde oude zoutcavernes kunnen instorten zoals in 1991 het Gat van Hengelo ontstond. In Noordoost-Twente wordt afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek geïnjecteerd in oude gasvelden.

De regering in Den Haag gaat over al deze activiteiten in de diepe ondergrond. Wanneer iets misloopt hebben de lokale bewoners, gemeenten en provincie wel te maken met de gevolgen. Net zoals in Groningen. Vind je dat okee? In deze sessie kun je in gesprek met de andere aanwezigen over die diepe ondergrond. Vertel wat je wilt weten, waar je je zorgen over maakt of wat jouw mening is. Deskundigen zijn ook aanwezig.

Meer informatie? Zoek bijvoorbeeld eens op “diepe ondergrond Twente”

Deelnemers/sprekers: Iedereen die aanwezig is! Een heel aantal betrokkenen, experts én ervaringsdeskundigen komen ook.

Vic van Dijk, raadslid D66 Enschede

Janny Joosten, raadslid CU Enschede

https://www.google.nl/search?q=diepe+ondergrond+twente

 

Waar haal je de energie vandaan? @ Artez Aki Auditorium
sep 9 @ 10:30 – 11:15
Waar haal je de energie vandaan? @ Artez Aki Auditorium

Boeskoolstroom is een Oldenzaals burgerinitiatief om een lokale

energiecoöperatie op te zetten. Niet alleen is er de zoektocht naar

enthousiaste mede-burgers en locaties voor zonnestroomprojecten, er is

ook de continue vraag naar nut en noodzaak om met zo’n burgerinitiatief

bezig te zijn. Aan de hand van onze persoonlijke ervaringen om een

lokale energiecoöperatie op te richten maken we na het eerste jaar de

balans op, en proberen we samen met de bezoekers antwoord te vinden op

de volgende drie vragen: Doet het ertoe? Moet je het als burger doen?

Wil je het als burger doen?

Arthur Adam @ Het Kabinet
sep 9 @ 11:00 – 11:25
Arthur Adam @ Het Kabinet

Arthur Adam maakt muziek omdat het moet.
Fluistert, zoemt, schreeuwt, verwondert. Heeft zo z’n eigen muzikale universum. Grofweg tussen Radiohead en Jeff Buckley, tussen Satie en Coltrane, tussen Andrew Bird en Joni Mitchell, tussen Wilco en Notwist. Maakt af en toe een popliedje, soms een a capella jazzexercitie, dan weer een mini-rockopera, maar meestal gewoon intrigerende melancholische muziek om eens goed naar te luisteren.

Zanger en multi-instrumentalist
Hij is daarbij gezegend met een stem van elastiek, heeft drie en een half octaven op z’n zang en is not afraid to use them. Daarbij begeleid hij zich op gitaar, of bas, of toetsen, of op zijn zelf omgebouwde Baribas.

‘Dure regen’, over de aanpak van wateroverlast en hittestress @ Twentse Welle, De Verdieping
sep 9 @ 11:30 – 12:15
‘Dure regen’, over de aanpak van wateroverlast en hittestress @ Twentse Welle, De Verdieping

 

Studenten van het Top Talent Programma van de Hogeschool Saxion pitchen hun ideeën voor de aanpak van wateroverlast en hittestress in de stad. Zetten zij in op bestaande ideeën zoals stoeptegeltaks, operatie steenbreek en groene daken of komen zij met nieuwe plannen? En ligt de bal bij de overheid of zetten we in op particuliere initiatieven?

Onder leiding van het waterschap Vechtstromen wordt verder gediscussieerd over de plannen.

 

 

“Ga toch (digitaal) boeven vangen!” @ Twentse Welle, De Bank
sep 9 @ 11:30 – 12:15
“Ga toch (digitaal) boeven vangen!” @ Twentse Welle, De Bank

“Met ruim 20.000 volgers op hun facebookpagina en het gebruik van diverse andere social media, zoals Snapchat en Instagram, bouwt de Politie Enschede flink aan de weg in de digitale wereld. Wat proberen deze agenten te bereiken en wat levert het tot nu toe op? Politieagent Maarten Keppels laat het jullie zien door middel van een interactieve presentatie.”

Aan de slag met… E-Democratie @ Twentse Welle, De Kuil
sep 9 @ 11:30 – 12:15
Aan de slag met... E-Democratie @ Twentse Welle, De Kuil

Uitdaging:

Onze democratie is toe aan nieuwe vormen. ICT biedt hiervoor allerlei nieuwe mogelijkheden.

In deze workshop presenteren Margriet Twisterling en Felix Wielinga (Dutch Appdesign) een nieuwe tool (die op het festival ook in een aantal situaties daadwerkelij wordt gebruikt). Ze dagen aanwezigen uit met  hen van gedachten  te wisselen over een verdere verbetering / doorontwikkeling van deze app.

Bij de discussie wordt gebruik gemaakt van de app YOUMEE. Wilt u deelnemen aan de sessie, download dan deze app vooraf op u mobieltje of tablet. U kunt de app downloaden:  http://www.youmee.nl/downloaden/

AAN DE SLAG …

 • is een platform voor maatschappelijke initiatieven. Initiatieven van mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn met belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Wat zijn de AMBITIES van deze mensen?

Wat ONDERNEMEN ze om dat te realiseren?

 • daagt festivalgangers uit om met de initiatiefnemers mee te denken over een verbetering van hun Samen weten we meer!  Samen kunnen we meer!  

 

AAN DE SLAG …

is een initiatief van Twentse Noabers en de Universiteit Twente

Twentse Noabers, is een samenwerking van bewonersbedrijven, wijk en buurtinitiatieven in Twente. Twentse Noabers staat voor:  samenwerken, verbinden, kennis delen en elkaar helpen. Oftewel, regionaal noaberschap.  

De Universiteit Twente, wil als Ondernemende Universiteit,  bijdragen aan oplossingen voor de vragen van de toekomst  en bijdragen aan de innovatiekracht van onze regio.

Denk eens als een zebra! @ Tetem, de foyer
sep 9 @ 11:30 – 12:15
Denk eens als een zebra! @ Tetem, de foyer

Workshop: Wij denken creatief

Samenvatting: interactieve workshop waar je met inzet van al je zintuigen gaat merken dat je creatief kunt (leren) denken – maar je moet er wel wat voor doen!

Beschrijving: In deze workshop ga je op een speelse manier aan de slag met een unieke methode voor creatief denken en problemen oplossen: Think like a Zebra.

Herken je eigen denkpatronen en leer van de zebra, de hagedis, de hond – en zo’n 50 andere dierencoaches! – hoe je tot nieuwe perspectieven, invalshoeken, ideeën en oplossingen kunt komen die je niet eerder had gezien.

Je begint met een uitvinding die je mag doen. Je leert vervolgens hoe ons brein werkt en hoe we creatief denken kunnen stimuleren.
En je gaat in kleine groepjes aan de slag om één vraag van veel mogelijke antwoorden te voorzien.

We bieden je een flitsende, frisse en verrassende workshop. Wel jammer dat je daarna nooit meer in de dierentuin kunt rondlopen zonder op nieuwe ideeën te komen…..

www.wijdenkencreatief.nl

Ben Nitrauw & Jan Aalbers

 

Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek
sep 9 @ 11:30 – 12:15
Het jonge tukker café @ Twentse Welle, de fabriek

Workshop

Jongeren en de toekomst. Hoe denk jij hierover ? Laat je stem horen! Ga in gesprek over onderwerpen als; wonen in Twente, aansluiting op de arbeidsmarkt, wisselwerking met het openbaar bestuur en vertel over je dromen. 

hoe werkt de geneeskundige keten tijdens de jaarwisseling? Wat betekent oud en nieuw voor de zorg? Een kijkje achter de schermen. @ Twentse Welle, De Huiskamer
sep 9 @ 11:30 – 12:15
hoe werkt de geneeskundige keten tijdens de jaarwisseling? Wat betekent oud en nieuw voor de zorg? Een kijkje achter de schermen. @ Twentse Welle, De Huiskamer

workshop: In het kader van de stadsdialoog over vuurwerk geeft Heidi Plas van GHOR een toelichting op: Wat doet vuurwerk met de zorg, wat gebeurt er achter de schermen. Na de presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in dialoog te gaan.

Anders dan politie, brandweer en ambulancediensten is de GHOR geen hulpdienst. De GHOR is een organisatie die ervoor moet zorgen dat bij grote ongevallen en rampen, de verschillende organisaties die zich met geneeskundige hulpverlening bezighouden (Regionale ambulance voorziening, ziekenhuizen, huisartsen, GGD, GGZ, Nederlandse Rode Kruis, enz.), samen één hulpverleningsketen vormen.

Uit de goot @ Artez Aki Auditorium
sep 9 @ 11:30 – 12:15

Toneelstuk opgevoerd door bewoners en begeleiders van Humanitas Onder Dak. Een verhaal over hoe je in het straat leven terecht komt, en er weer uit kan komen.